Borsa substitutes, mesa general 6 de juliol.

  • NO signem la proposta de l’administració referent la borsa de substitutes, proposta injusta, insuficient i interessada per les treballadores, no tenen voluntat en treballar la proposta elaborada d’acord amb la necessitat que ens han traspassat les substitutes.

Com sabeu l’Ajuntament i l’IMEB va proposar a la part social un acord sobre la cobertura dels terços de jornada a les escoles bressol en cas de manca de candidates de la categoria a substituir, poder fer-ho sense distinció per categoria professional. Per CGT va ser una bona notícia i així ho vam manifestar, ja que l’administració sortia de l’encotillament, obrint-se a poder gestionar la borsa d’una manera més coherent (o això pensàvem) Tot i que fins al moment s’havia oposat a negociar quelcom diferent del que estableix l’acord de borses signat el 2016 per la gestió de les substitucions de tot l’ajuntament.
Malgrat aquesta proposta de l’administració, no s’han mogut ni un mil·límetre en millorar-la, ha estat un: això o res!, i com hem anat explicant en els darrers comunicats.
Era una proposta interessada, i que no resolia els conflictes laborals derivats de dur a terme aquesta gestió de borses al nostre sector.

A la passada Mesa del 06/07/23 l’administració escolta novament el posicionament de cada sindicat, des de la CGT ens mantenim en NO signar l’acord que proposa l’administració, ja que és insuficient i es pot negociar quelcom molt millor, recolzades per la gestió jurídica que hem fet, les assemblees i l’enquesta on han respost més de 313 persones substitutes 232 volen borsa on se les cridi per treballar per ordre de dies treballats i la resta de persones per categoria a substituir.

Tanmateix, presenciant la deriva que pren la reunió en què es qüestiona la responsabilitat sindical de signar un acord i la funció del sindicalisme, Exposem que no entenem el sentit de la dilatació que ha suposat aquest tema, ja que l’administració s’ha mantingut immòbil en la seva postura, i tampoc s’està escoltant l’opinió expressada per la majoria de les treballadores. L’administració diu que en cap cas van voler negociar una gestió diferent i CGT recordem que la naturalesa de les meses és la negociació i millora de les propostes presentades, en cap cas propostes tancades.
Que el motiu d’emplaçar les meses on estàvem tractant aquest tema era perquè els sindicats parlessin amb el col·lectiu, així ho hem fet i així hem traslladat la informació. Recordem que la responsabilitat i la tasca sindical no és acatar les propostes de l’administració pública sinó lluitar fins al final per allò que necessita el col·lectiu.

Tot seguit ens demanen votar sobre l’acord que proposa l’administració.

CGT: NO a l’acord de l’administració
UGT: Si l’acord de l’administració
CCOO: ABSTENCIÓ, sobre l’acord de l’administració
CSIF: NO a l’acord de l’administració.

De l’acord de regulació i reconeixement de les categories professionals penjava l’acord de borses, sí, però signar un acord no vol dir que no es pugui negociar i millorar allò que se’n deriva d’ell i amb més motius, ja que l’acord de borses és anterior (2016) a l’actual realitat de les escoles bressol amb l’acord de reconeixement de categories professionals 2022 i l’administració en feia una proposta de gestió que sortia del marc que estableix aquest acord.
Durant les meses l’administració ha estat argumentant que allà hi ha un espai de diàleg i sempre es busca el consens, i que la manera d’actuar és la d’acordar i no actuar de manera unilateral per part de l’Ajuntament. L’administració resol que farà el que consideri i ho comunicarà via correu electrònic a la part sindical. Lamentem profundament i estem en disconformitat amb l’actuació de l’Ajuntament i l’IMEB, que deixen buides les paraules consens, negociació i escolta. Prenent decisions de manera unilateral i per segona vegada com ha passat amb l’avançament del calendari lectiu a les escoles bressol.

La clau ha estat saber que acceptar una gestió de borses diferents de bressol, pot derivar a què altres sectors de l’Ajuntament ho demanin. I per tal que no ho demani ningú si fos el cas, hem de sostenir els conflictes que deriva la gestió d’una borsa que no s’adequa a la realitat del nostre sector.
No creiem en acords inamovibles, ni en pactes unilaterals. Creiem en la bona voluntat de treballar per unes condicions dignes. No defallirem amb aquest assumpte, continuarem batallant per una actualització d’un acord de borses obsolet.