Una nova reforma de les pensions: una nova traïció als i les treballadores

Comunicat del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya

Gobierno i sindicats reforma de les pensionsAvui diversos mitjans de comunicació han anunciat que el govern espanyol, la patronal i els “sindicats” UGT i CCOO han tancat un nou pacte per reformar el sistema de pensions. El pacte s’ha cuinat entre bambalines i en secret. De fet, avui, quan l’han fet públic, segueixen evitant donar-ne cap detall concret.

Mentre els de sempre han negociat amb les nostres vides, a l’altra banda el poble, el conjunt de treballadores i treballadors, tenim motius sobrats per estar indignats i per preocupar-nos. Per experiència sabem que de les diferents reformes de les pensions que han pactat governs anteriors, CCOO i UGT i les patronals n’han sortit situacions que ens han perjudicat: retallades en la quantia de les pensions, increments de les bases reguladores i dels temps de cotització i endarreriment de l’edat de jubilació.

El que arriba de l’acord sembla que va en la mateixa línia. Per una banda ens oferiran molles que ens vendran com  una conquesta, com és la revalorització de nou de les pensions amb l’IPC (és a dir, seguirem sense guanyar ni un cèntim de poder adquisitiu). I, mentre, per darrera ens colaran les retallades. Aquestes retallades aniran adreçades principalment, a obligar-nos a jubilar cada vegada més tard: promouran que endarrerim “voluntàriament” la nostra jubilació encara més enllà dels topalls legals, dificultaran que ens jubilem anticipadament i que ens acollim a modalitats de jubilació parcial. És a dir, volen imposar-nos encara més allò de “viure per a treballar”: pretenen que no tinguem altra sortida que treballar fins que el nostre cos ja no aguanti més.

Precisament quan estem vivint una fase de desenvolupament tecnològic inèdita en la història humana, on amb menys hores de treball es pot produir molt més que mai abans, és un insult que ens obliguin a treballar cada vegada més anys. En comptes de repartir les jornades laborals i erradicar l’atur que sagna des de fa tant de temps a la classe treballadora, ens imposen treballar fins vells i que haguem de renunciar a la possibilitat de gaudir una vida digna durant la nostra jubilació. Tot plegat per promoure plans de pensions privats, per lucrar-se també amb el nostre dret de jubilació.

Des d’aquí fem una crida a manifestar activament la nostra oposició frontal i contundent a aquesta nova agressió, a aquesta nova reforma de les pensions. Sortim al carrer, mobilitzem-nos al barri, al poble i als centres de treball. Assenyalem els responables d’aquest nou atac. Si construïm una resposta contundent, podem fer fracassar aquesta nova traició.

CGT Catalunya logo rodoSecretariat Permanent de la CGT de Catalunya