Un primer trimestre intens.

Companyes i companys, amb aquest escrit volem posar paraules a allò que ha anat succeint. 

Aquest primer trimestre de curs ha estat marcat de nou per les sectoritzacions dels espais, les mascaretes, els protocols poc clars davant casos de Covid, i per incerteses. 

Un  curs que iniciàvem amb la retallada laboral a les nostres companyes d’equip,  les educadores de suport educatiu a bressol; i és que aquella mitja hora que van augmentar per la situació sanitària en la que encara estem, ja no calia segons l’Ajuntament de Barcelona. I bé que sabem totes les persones que treballem a les escoles bressol que aquella mitja hora ja era necessària per acollir, gestionar, consolar… en definitiva per acompanyar als infants. I sigui dit, mitja hora ja era i és insuficient si parlem des de la responsabilitat i el coneixement de les necessitats concretes de la petita infància. Davant la demanda de retorn d’aquestes hores, la resposta per part de l’IMEB ha estat un NO rotund. I el mateix succeïa a escoles i instituts, es retallaven els mal anomenats reforços covid, uns reforços que són necessaris amb pandèmia o sense i que haurien de ser estructurals.

També, a les escoles i instituts de titularitat municipal, seguim amb la incertesa de què passa amb els nomenaments de les persones interines de baixa a 1 de setembre, on depenent de si es canvia o no de tipus de nomenament ens donen o no de baixa de la seguretat social.

Engegàvem el curs amb un volum desmesurat de notícies, informacions  i incerteses sobre l’Icetazo. Informacions que la maquinària de la premsa ja ens abocava al damunt a l’estiu amb intencions desmobilitzadores. Tot i això, el 28 d’octubre ens vam mobilitzar massivament contra una llei que vol resoldre a cop de decret  un conflicte que arrossega fa 20 anys, (l’abús de temporalitat i el consegüent frau de llei) col·locant-nos en risc a totes les persones interines. La llei no estabilitza les persones, sinó els llocs de feina. Nosaltres ho tenim molt clar, envers les lleis seguirem parlant de persones. 

La vaga del 28 va ser el tret de sortida de les mobilitzacions i accions que la van seguir, com les vagues del 30 de novembre, 2 de desembre i les accions descentralitzades arreu de Catalunya i als centres de treball, accions com l’entrega d’instàncies a l’IMEB.

Arran de les vagues i la pressió exercida al carrer hem aconseguit que s’aprovin algunes esmenes a l’Icetazo com la convocatòria de concurs de mèrits per les places no ocupades per funcionàries des de l’1 de gener de 2016. Així i tot, no és suficient per sancionar l’abús de temporalitat i caldrà seguir mobilitzant-nos en el context de què determini el govern de Catalunya i municipal. 

A la vegada, a correcuita i de manera intensiva, hem estat a les negociacions del nou conveni de l’Ajuntament, que finalment no hem signat perquè no han acceptat cap de les nostres propostes. Així, ens vèiem impel·lides a respondre al Sr Collboni davant la seva carta de satisfacció per la signatura d’aquest conveni. I és que no tan sols no es milloren les condicions en el nou conveni, sinó que ens esteu prenent drets que teníem, com la compactació de les reduccions de jornada o els punts per les educadores amb infants a les EBM, o la publicació d’uns criteris de confecció de plantilles que permeten la contractació a dit a les escoles i instituts de titularitat municipal.

Pel que fa a la categoria laboral de les educadores d’escola bressol, aquest trimestre el tema ha estat paralitzat. Però recordem que la rebaixa de la nostra categoria de A2 a C1 no s’ha fet efectiva gràcies a les mobilitzacions del col·lectiu i a la CGT, que vam ser l’únic sindicat que no va acceptar aquest acord. Davant la incertesa seguirem defensant el què ja vam defensar plegades fa un any amb la campanya de comunicació

En resum, ha sigut un trimestre molt intens. Ara toca descansar uns dies i agafar moltes forces per afrontar el segon trimestre, que ben segur ens ocuparà amb velles i noves lluites a les quals hi farem front amb la força de tots i totes. 

Seguim construint i teixint xarxa! 

Molt bones vacances d’hivern!

https://www.cgtensenyament.cat/formulari_afiliacio/