Resum d’aquest curs i de les lluites. Curs 2021-22.

Avui és el darrer dia de curs i volem fer-vos arribar un escrit fruit de tot el que ha anat passant al llarg d’aquest. Per tal que tingueu tota la informació a l’abast i pugueu consultar les fonts, les lleis… i refrescar la memòria, en l’escrit trobareu enllaços sobre el que s’ha o s’està treballat, i quines mesures o accions s’han dut a terme.

Des de CGT CEB-IMEB, conjuntament amb vosaltres hem anat tractant molts temes que afecten el dia a dia de les Escoles Bressol, tant a nivell de drets laborals, com per la millora de la qualitat de les escoles i, també, sobre l’atenció a la petita infància.

Aquest curs ha estat marcat per molts temes importants, comencem!

PRIMER TRIMESTRE

  • Protocols COVID i retallada d’hores companyes suport educatiu.

Iniciem el curs amb protocols sanitaris (COVID) però així i tot es redueixen les hores de les nostres companyes de suport educatiu. Des de CGT CEB-IMEB vam presentar una instància exposant la necessitat i reclamant els recursos humans -recursos que abans de la pandèmia ja eren necessaris, sigui dit-.

L’estiu passat ja van començar a abocar-nos notícies sobre l’estabilització, el funcionariat… un seguit de notícies de la maquinària de la premsa que en lloc de donar respostes generava incerteses i neguits.

L’Icetazo es fa real, apareix una clàusula als contractes de les educadores de bressol on diu que al cap de tres anys finalitzarà la relació laboral. Des de CGT CEB-IMEB vam redactar un recurs d’alçada perquè les afectades poguessin denunciar aquest fet, ja que L’IMEB només feia referència a finalització de la relació laboral, però no a la responsabilitat de prioritzar l’estabilització de la persona que durant el temps previ a la contractació ha estat ocupant aquell lloc de treball (això, també ho anomena la llei).

Al llarg de gairebé tot el curs hem estat lluitant per revertir aquest Real Decret llei que tants mals de cap ha portat. La proposta inicial parlava d’estabilitzar les places de més de deu anys, quin despropòsit quan el frau de llei és a partir dels tres anys! Des del principi la CGT va defensar el concurs de mèrits i que parlés d’estabilitzar persones i no places.

Les vagues i mobilitzacions -que per cert, van ser molt potents- van forçar esmenes i modificacions en la redacció del Real Decret, d’aquesta manera entre totes vam aconseguir el concurs de mèrits! Una fita defensada només per una minoria, però quina minoria!

Les educadores de bressol vam formar part de l’èxit rotund de les vagues d’octubre especialment la del dia 28/10. Les vagues sí que serveixen, companyes!

  • Nou conveni Ajuntament de Barcelona.

Com sabeu, per mitjà de les visites a les escoles, les assemblees i les aportacions que heu anat fent i feu, nosaltres vam traspassar a la mesa de negociació de conveni totes les necessitats i millores que el col·lectiu reclama. La negociació del conveni va estar a correcuita (quan es tenia un any per fer-la) i condicionada a pressupostos. La postura de l’Administració va ser rígida, sense escolta activa i deixant recaure tota l’argumentació en paràmetres econòmics. D’avant d’això i entre d’altres, la no acceptació de cap de les propostes que dúiem del col·lectiu de Bressol i d’altres sectors altament feminitzats, la CGT no va signar el conveni.

SEGON TRIMESTRE

  • Categoria professional B.

Després d’assessoraments legals i moltes peticions a l’Administració, des de la CGT aconseguim que es desenvolupi la categoria professional B.

Legalment les treballadores amb CFGS (cicle formatiu de grau superior d’EI) no poden estar sota la categoria A2, actualment es regulava així pel fet de no estar la B desenvolupada, però actualment la llei i els inminents processos d’estabilització obliguen a regularitzar aquesta situació.

Com ja sabeu la primera proposta de l’Ajuntament va ser totes a C1, un despropòsit que la CGT no vam acceptar de cap de les maneres i gràcies a la pressió del col·lectiu i a la no signatura de l’acord per part de la CGT, la categoria C1 no es va fer real dins el col·lectiu, sinò a dia d’avui totes estaríem sota aquesta categoria!

De la C1 al desenvolupament de la categoria B hi ha hagut un llarg i complex recorregut, al blog podeu veure totes les publicacions relacionats amb el procés.

  • 8M.

Les professionals de les escoles bressol som un sector quasi 100% feminitzat.

Sota el lema: “L’educació per la igualtat comença els primers anys de vida” les bressol de l’Ajuntament de Barcelona vam fer vaga.

  • Vagues Educació.

Un curs intens i complex, marcat per la lluita i resistència enfront de les imposicions del Departament d’Educació i la seva manca de responsabilitat envers la nostra etapa educativa, habitualment invisibilitzada.

Un curs ple de reivindicacions en defensa dels drets de la petita infància i les seves treballadores (escoles bressol i serveis complementaris). Juntes hem fet visible i amb contundència al Departament i l’IMEB quines són les necessitats i reivindicacions que tenim com a col·lectiu, i durant els cinc dies de vaga, el 29 i 30 de març concretament, les bressol bullien per dins, i també a fora al carrer. Va ser molt significatiu rebre les imatges de moltes de les escoles empaperades amb infografies, cartells, lemes… Un 54% de les persones treballadores de bressol i dels serveis complementaris vam sortir al carrer i vam dur a terme diverses accions reivindicatives, assenyalant l’insostenible del dia a dia.

El darrer dia de vaga des de CGT CEB-IMEB vam presentar una instància exposant que el model educatiu de les EBM és paper mullat, ja que sense els recursos humans necessaris no és factible.

  • Incompliment article 11 Decret 282/2006.

Denunciem l’incompliment de l’article 11 del Decret on específica els professionals que hi ha d’haver en presencia simultània en una escola bressol. L’IMEB està incomplint el aquest article i no ho podem permetre! El primer pas va ser fer una instància exposant l’incompliment i reclamant la reparació, el segon va ser anar a l’inspecció Educativa. Actualment seguim lluitant i treballant en aquest tema.

TERCER TRIMESTRE

  • Calendari escolar.

Davant la imposició del Departament d’Educació, s’aconsegueix una moratòria d’un curs pel que fa a la modificació del calendari a les escoles bressol, s’estableix per mitjà d’un acord vinculat a negociació en cas de futures possibles modificacions del calendari.

  • Vagues maig i juny.

Ens sumem a les vagues de jornada sencera del maig i juny fent un preavís específic de bressol dirigit a l’Ajuntament de Barcelona amb els motius concrets del col·lectiu.

  • Denúncia pública dels riscos psicosocials de les educadores de les escoles bressol.

Des de fa temps des de CGT s’està demanant a l’administració que es responsabilitzi dels riscos psicosocials de la nostra feina.

Al mes de maig l’Ajuntament amb altres agents signa un acord amb relació a la cura de la salut mental a la feina i des de CGT CEB-IMEB fem una denúncia pública posant sobre la taula els alarmants resultats que van sortir de l’estudi fet al col·lectiu sobre els riscos psicosocial el 2015 i no ha tingut cap transcendència, insistim a l’Administració que es faci càrrec d’aquests resultats que reflecteixen les necessitats urgents de baixar ràtios i augmentar els recursos humans, ja que entre d’altres aquests fets afecten de manera directa a la salut mental de les treballadores. Actualment, continuem treballant en aquest tema.

  • Procés d’estabilització i categoria d’educadora d’escola bressol.

Durant molt de temps hem estat treballant en aquest tema; parlant amb vosaltres en les visites a les escoles, en algunes assemblees, i també buscant assessorament legal per tal d’anar preparades a l’hora de rebre propostes de l’Ajuntament, i per tal de poder acompanyar-vos de manera acurada.

Al llarg d’aquest curs hi ha hagut un ball de notícies, números… i en mesura que l’Ajuntament exposava la informació i s’anaven celebrant meses, hem anat informant-vos. La setmana passada amb l’esma de poder fer un traspàs el més nítid possible us vam fer arribar la “Contextualització sobre la negociació de la categoria professional Bressol”, i ahir, les últimes informacions.

Doncs fins aquí el “resum” d’aquest curs ple de lluites, assemblees i accions. Si heu arribat a aquesta part de la lectura, gràcies per llegir-nos i esperem que ús passi ràpid el mal de cap, això de resumir és complex, jejeje.

——————————

I ja per acabar volem acomiadar felicitant vos per les ganes i energies dipositades en la defensa del 0-3. Una vegada més ha quedat palès que l’activació i la mobilització del col·lectiu ha estat cabdal per forçar canvis davant els embats a cop de Decrets i imposicions. Així com per situar les escoles bressol en la mesa i l’agenda política. De cara al curs vinent pensem que tenim una oportunitat preuada, ja que actualment l’Ajuntament de Barcelona està en precampanya electoral i per tant és un moment idoni per “apretar” i alçar la veu en pro de tot allò que venim reclamant fa temps. Deixem de sostenir l’insostenible, fem-nos visibles!!!

Ens acomiadem per vacances, però abans volem compartir amb vosaltres una frase de la Marina Garcés (filosofa i assagista, a la qual vam tenir el gust d’escoltar a la vaga del dia 29 de març).

“Una mica d’impossible o m’ofego”

I és potser des d’aquesta mica d’impossible que hem anat aconseguint plegades sortir al carrer, assenyalar les mancances, i exigir les millores que com a professionals tenim el coneixement de saber. Juntes sempre i endavant per una educació pública i de qualitat per la petita infància i pels drets de les persones que hi treballem. I possiblement des d’aquí és des d’on podem agafar aire, des de viure que l’impossible d’aconseguir coses plegades com a col·lectiu que no renuncia a continuar lluitant, és possible.

Ara sí, no ens enrotllem més. Que passeu unes bones i merescudíssimes vacances, que descanseu i gaudiu!

Fins a la tornada! SEGUIM!