Recull informatiu curs 2023-24

Encetada la segona setmana de juliol i la darrera del curs, tant a les escoles bressol com als espais familiars de l’Ajuntament de Barcelona, i com és habitual us volem fer arribar un resum de tot allò que ha anat succeint al llarg d’aquest. Habitualment el tràfec del dia a dia fa un efecte en què sembla que tot estigui diluït, inclús, tot allò que les professionals de la petita infància heu estat sostenint i construint plegades al llarg del curs. 
De vegades sembla diluït, com es dilueixen les energies i l’esma a cada fi de trimestre, a cada fi de curs… però no sabíem, no ens sabíem, que som aquella capa d’oli, que sura, que segueix, que va calant.

El final de curs passat va estar marcat pel procés d’estabilització, els mèrits, les oposicions reduïdes… i així va iniciar el curs 23-24, amb la publicació de les dates d’oposició, i l’estabilització d’una gran part de la plantilla, però no de totes les persones que encara estan en situació d’abús de temporalitat.
(Seguir llegint: Enhorabona, funcionàries i funcionaris! Recollint fruits de la lluita interina! – CGT a l’Ajuntament de Barcelona)

A principis d’octubre la CGT presentàvem una instància de denúncia envers el greuge de les persones substitutes, vam decidir no claudicar i des del curs passat estem reivindicant i intentant negociar a les meses un altre tipus de funcionament a les borses de substitutes; més just i transparent, però l’administració es nega a negociar i a fer canvis. Cal fer força i pressionar, ja que es pot fer diferent, com hem proposat en reiterades ocasions. 
(Seguir llegint: Hem presentat la instància referent al greuge que pateixen les substitutes de Bressol. – CGT Ensenyament)

Fa temps que posem damunt la taula les condicions de precarització que pateixen les persones que treballen per les empreses privades contractades per l’Ajuntament de Barcelona. Reclamem la municipalització per l’assentament d’uns serveis públics sòlids, en contra dels interessos privats. En aquest cas les companyes de cuina de les escoles bressol van viure la precarietat fins al punt de no cobrar el sou.
(Seguir llegint: Manifest del personal de cuina de les escoles bressol en lluita – CGT Ensenyament
Les cuineres de les escoles bressol municipals estem en lluita! – CGT a l’Ajuntament de Barcelona
Cuineres Bressol en Lluita: III Carta oberta a l’ajuntament i als grups municipals sobre la mala praxi de les empreses de cuina de les escoles bressol de Barcelona. – CGT a l’Ajuntament de Barcelona )

De setembre a gener NO ens van convocar als sindicats en tot el trimestre per tractar cap dels temes que tenim des de fa mesos sobre la taula, per tant, vam tornar a demanar una mesa negociadora per tal de tractar-los, ens van dir que al gener ens convocaven. (Seguir llegint: De nou acaba un trimestre sense solucions reals a les escoles bressol municipals de Barcelona… – CGT Ensenyament)

I endevineu? No ho van fer! Van fer-s’ho venir bé per dilatar, entorpir i alentir tot el possible amb l’informe de la Sindicatura de comptes (part 1) per tal de no haver de convocar meses, una negociació que va començar al setembre i va acabar amb un acord signat per alguns sindicats al desembre. 
(Seguir llegint:Mesa General 31/10/23 L’Ajuntament només retalla i no negocia. Comencem a mobilitzar-nos)

Spoiler! A la segona part de la història (Sindicatura diu que la paga…)  han tancat carpeta amb la connivència de CCOO I UGT, sense l’informe en ferm, i només en un mes.
Aquest curs han tornat a fer el joc brut de sempre; convocant-nos tan sols per al que a ells els interessa, i pressionant-nos amb el temps.

Des de CGT, a l’inici de tot aquest canvi de calendari, us vam fer arribar una enquesta per decidir com a col·lectiu quina era la vostra postura davant la proposta. Amb una resposta del 98% d’oposició a l’avançament del calendari. La proposta d’avançar els dies era inviable, i per això el primer any es va fer una moratòria, però el curs passat tot i l’oposició dels sindicats, l’IMEB es van sortir amb la seva i va avançar el calendari.
CGT ens oposem a les dues propostes i demanem equiparació total al calendari escolar de les escoles de la Generalitat de Catalunya.
(Seguir llegint:De nou tornem a dir NO a l’avançament del Calendari a les Escoles Bressol. Demanem un calendari que reconegui la nostra tasca educativa i una mobilitat justa per a totes. – CGT Ensenyament)

Com si es tractés d’una pel·lícula distòpica, aquí va començar la saga “La sindicatura de comptes ha fet un informe que…” però no, no és una pel·lícula, és quelcom molt seriós que ens ha fet perdre drets i sou per la manca de voluntat política i de treball, però sobretot perquè hi ha sindicats que no han  marcat  els tempos, ni han plantat damunt la taula la necessitat de les treballadores com a rumb indispensable de qualsevol negociació. En lloc d’això, ha estat el xantatge, les pressions i les coaccions de l’administració el que ha marcat el temps i la forma. La pèrdua de poder adquisitiu, així com el traspàs de diners públic a mans de fons privats és un despropòsit i un càstig que recau en la plantilla. 
(Seguir llegint: Meses Generals de Submissió. Privatització de les pensions i estafa salarial – CGT a l’Ajuntament de Barcelona)

Des d’inici de curs les delegades de CGT hem rebut moltes consultes i testimonis de males experiències rebudes per part de l’empresa que controla el seguiment de les baixes per incapacitat temporal, aquesta empresa està contractada per l’Ajuntament de Barcelona i pertany al grup Quirón prevención. a  Davant les coaccions i males pràctiques que està exercint l’empresa van engegar una campanya amb material legal i de suport per a l’autodefensa (GUIA d’autodefensa), vam comunicar a l’Administració pública el que està succeint, hem registrat instàncies i definitivament davant la inacció i no resposta de l’Ajuntament, hem informat la inspecció de treball. 
Més informació: Concentració de la CGT a Q-Ready, la mútua que coacciona les treballadores de l’ajuntament en situació d’incapacitat temporal – CGT a l’Ajuntament de Barcelona

Sabem que hi ha persones heu rebut coaccions o heu hagut de viure experiències desagradables envers aquesta empresa, no sou casos aïllats, hi estem treballant fort, no esteu soles.

Educadores i mestres d’escola bressol arran de la preocupació per les condicions laborals en les escoles bressol formem un equip de delegades sindicals a la CGT i  no podem separar la lluita laboral de les reivindicacions generals de l’etapa 0-3, és per això que des del sindicat posem al centre el benestar de les treballadores i d’igual manera el de la petita infància. Durant aquest curs hem facilitat un espai que aculli les professionals del 0-3 per tot el territori català, amb l’esma de què totes puguem conèixer què passa a l’escola, al barri, al poble, i a la ciutat del costat. I també per poder compartir amb les companyes… Quines són les seves necessitats, mancances o recursos.? Posar-nos cara, nom i veu per tal d’anar construint plegades una xarxa de suport, des del qual construïm la lluita comuna.

Accions directes des de la Xarxa: Les Escoles Bressol municipals fem visible les Ràtios Abusives – CGT Ensenyament
– Podeu seguir-nos a IG: cgt_03_catalunya
(Més informació: TROBADA XARXA 0-3 CATALUNYA, PRIMERA ETAPA D’INFANTIL. – CGT Ensenyament , FEM XARXA PEL 0-3 ARREU DE CATALUNYA! – CGT Ensenyament)

Elaborem un manifest per fer visible la línia d’acció sindical de la CGT, fer visible quina és la situació actual i generar espais de cultura del 0-3 repartint aquest manifest a la ciutadania i arreu on anem.
Manifest CGT: Situació de les Escoles Bressol Municipals de Barcelona.

Al llarg del curs hem anat trobant-nos, pensant juntes i accionant com la Taula de diàleg dels partits 0-3.
Per saber-ne més podeu consultar el compte d’Instagram de  @CGT_CEB_IMEB.
(Més informació:https://www.cgtensenyament.cat/taula-de-dialeg-pel-0-3/)

Nou embat.
Des de la CGT, i així ho hem fet saber des del primer dia, no acceptem sota cap precepte que per cobrar el que ja cobràvem ara ens facin passar per una avaluació, i que aquesta es faci des d’un sistema jeràrquic pervertint així, en el nostre cas, el sistema democràtic sota el qual s’haurien de regir les escoles.
(Seguir llegint: Com ens afecta a les treballadores de les escoles bressol la regularització dels conceptes relacionats amb la paga extra d’abril i el complement d’experiència professional. – CGT Ensenyament)

Sabeu, de vegades quan es planteja una Vaga, es genera una boira que l’envolta amb qüestionaments, expressions fiscalitzadores, arguments derrotistes, desmobilitzadors… però el fons de la qüestió és, que volem, qui som, quina societat volem… i, per tant, havia de ser així, ESTÀVEM ON HAVÍEM D’ESTAR, en assemblea, confrontant els xantatges de l’administració, fent propostes viables i mobilitzant-nos juntes.(Seguir llegint: https://www.cgtensenyament.cat/enhorabona-companyes/)


MOBILITZACIONS, ACCIONS, LA VAGA… REPOSEM, COL·LOQUEM I SEGUIM! PERÒ JUNTES.

Hi ha moments en què les professionals, extenuades, no sentim un bri d’aire, i és quan si mirem al voltant ens trobem, ens hi trobem, amb els moments de vida laboral, en la companya que avui ens sosté, ens hi trobem que l’acompanyem nosaltres aquells dies, en què tenim una idea, la compartim, la pensem juntes i la fem possible, Pam!, un projecte. I és que malgrat, el maltractament cap a l’educació i l’acompanyament de la petita infància, malgrat menystenir–nos professionalment i qüestionar contínuament la rendibilitat dels espais, augmentant places, però no recursos, generant un mur de paperassa entre les direccions i els equips, atacant les nostres condicions laborals, el sou, l’estabilitat… No fos cas que amb el procés d’estabilització ens sentim segures (les que hi som, per què encara falten companyes!) , estables, amb els drets que tothom havia tingut fins ara, i que també ha anat perdent… Sabeu què?, que aquí també ens hi trobem, i ho fem des de l’entusiasme per la professió i també des de la ràbia, la que ens manté fermes en allò que creiem i és injust. 

Així què… Ajuntament de Barcelona, nosaltres seguim!

BON ESTIU